Lähettiläiden kertomukset: Yishakin kertomus

Olen Yishak Eritreasta, olen kristitty. Äitini kuoli minun ollessa hyvin pieni. Sodan aikana minut ja isäni kuljetettiin autolla Etiopian ja Eritrean rajalle, jossa jouduimme asumaan pakolaisten telttaleirissä. Kävimme eräässä rakennuksessa jumalanpalveluksissa. Meidät vangittiin uskomme tähden ja vietiin vankilaan. Minut erotettiin isästäni. Aika vankilassa oli kammottavaa, ruokaa ei ollut ja olin hyvin ahdistunut. Isäni kuoli vankilassa.

Pääsin pois vankilasta sillä edellytyksellä, että opiskelin Koraania ja islamia. Opiskelin nopeasti vapautuakseni ja sain näin hämättyä vankilan henkilökunnan päästämään minut pois. Jatkoin matkaani Tansaniaan.

Tansanian rajalla sotilaat estivät ihmisten kulun Sudaniin, he ampuivat surutta rajan ylittäjät. Vartijat olivat lahjottavissa pienellä summalla, jolloin he päästivät rajan läpi yöaikaan. He antoivat mukaan kulkuohjeet ja varoittivat villieläimistä. Näin matkalla hyeenan, mutta se ei ollut lähellä. Vartijat olivat opastaneet pakenemaan eläimiä puuhun. Moni matkalla eksynyt kuoli, emme tiedä heistä sen enempää. Matka taitettiin kävellen.

Sudanissa elämä oli erittäin tukalaa. En osannut paikallista kieltä kunnolla, töitä oli vaikea saada ja toimeentulo oli hankalaa. Päätin lähteä pois vuoden jälkeen. Ostin matkan paikalliselta värväriltä Istanbuliin Turkkiin ja sitä kautta Izmiriin. Izmiristä on lyhyt matka Kreikkaan Samoalle.

Ylitimme meren Kreikan puolelle pumpattavalla kumiveneellä. Kesken matkan veneen moottori meni rikki, jouduimme soutamaan venettä käsin. Veneessä oli kaiken ikäisiä ja äitejä pienten lasten kanssa. Matka kesti neljä tuntia. Rannalta jatkoimme jalan.

Asuin Kreikassa jonkin aikaa. Tapasin siellä vaimoni ja menimme naimisiin. Kreikasta sain suosituksen muuttaa Suomeen, ostin matkan salakuljettajalta. Hän kertoi Suomesta paljon hyvää.

Olen asunut Suomessa kolme vuotta. Elämäni täällä on hyvää ja onnellista. Unohdan monesti ne suuret ahdingot, joissa elin ennen tätä. Toivon voivani elää täällä vaimoni kanssa. Hän on saanut kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa, koska meillä ei ole avioliittotodistusta. Jatkamme taistelua ja rukoilemme tilanteen puolesta. Minulla on Suomessa työpaikka, opiskelen suomea ja tulen toimeen. Olen kiitollinen Jumalalle uudesta kotimaastani ja saamastani mahdollisuudestani hyvään elämään.

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010