– Jos Kamerunin Pipliaseura jostain syystä lopettaisi Laupias samarialainen -koulutusohjelman, haastaisin jok’ikisen hiv-positiivisen mielenosoitukseen Yaoundén kaduille, toteaa Huguette Hatchoumou jämäkästi.
Huguette on päämäärätietoinen 33-vuotias kamerunilainen nainen. Hän on palavalla innolla aids-sairaiden oikeuksien puolestapuhuja samoin kaikenlaisen sairastuneisiin kohdistuvan syrjinnän vastustaja. Huguette Hatchoumou on pystynyt uskonsa ja rohkeutensa avulla kääntämään omat vaikeat kokemuksensa toisten hyödyksi.
– Olin nuori vaimo, kun mieheni sairastui. Samalla sain tietää, että mieheni oli ollut hiv-positiivinen jo naimisiin mennessämme. Maailmani mureni. Tajusin kuinka sinisilmäinen olin ollut ja millaisen tilanteen kanssa joutuisin jatkossa elämään. Itse olin elänyt rehellisesti ja pysynyt uskollisena miehelleni. Miten Jumala salli tällaisen elämäntilanteen kohdalleni?
– Aviomieheni kuoli myöhemmin aidsiin. Vuonna 2001 avioiduin uudelleen. Pian minun omakin terveyteni alkoi pettää. Sairastumisen aiheuttaman trauman lisäksi jouduin kokemaan paljon syrjintää erityisesti kirkkoni piirissä. Ihmiset, joita olin luullut ystävikseni, käänsivät minulle selkänsä. Aviomieheni, joka on hiv-negatiivinen, ei jättänyt minua, vaan pysyi tukenani. Vuonna 2002 molemmat lapseni kuolivat aidsiin. Vaikeat kokemukset eivät ei kuitenkaan murtaneet tai katkeroittaneet minua, vaan päinvastoin. Päätin ryhtyä taistelemaan aidsia ja kaikkea sen aiheuttamaa syrjintää ja leimaamista vastaa.
– Vuonna 2007 tutustuin Kamerunin Pipliaseuran toteuttamaan Laupias samarialainen -koulutusohjelmaan. Samana vuonna perustin myös oman järjestön: ”Kamerunin toivo ja elämä” (EVICAM). Järjestön tavoitteena on ajaa hiv-positiivisten ja aids-sairaiden oikeuksia ja edistää heidän hyvinvointiaan. Unelmani on, että jonain päivänä aids pystytään hävittämään maailmasta ja että tartunnan saaneet perheet löytävät taas ilon elämäänsä, Huguette kertoo.
Teksti: UBS/Satu Toukkari, Suomen Pipliaseura
Ihmisenä arvokas – hiv-positiivisenakin
Laupias samarialainen - hanke Afrikassa