Hartausaineisto: Jumalan rauha -hartaus

Jumalan Rauha – hartaus piirissä pienille ja hieman suuremmille ryhmille

Valmistelut

Aseta palava kynttilä piirin keskelle. Tai aseta neljä kynttilää keskelle piiriä merkitsemään neljää ilmansuuntaa: itää, etelää, länttä ja pohjoista. Käytä tässä mielellään kompassia. Hartauksessa käytettäväksi Raamatun kohdaksi sopii 24:25-31. Hartauden elementtejä ovat seuraavat teemat: taivasten valtakunta, Jumalan valtakunta, rauhan valtakunta, paluu, itä, neljä ilmansuuntaa. Muutamia ehdotuksia instrumenteiksi helpon marssitahdin luomiseksi hartauden aikana: rumpu, kontrabasso tai sello. Jos ulkona tuulee käytä myrskylyhtyjä. Jaa hartauteen liittyviä tehtäviä osanottajille. He voivat esimerkiksi sytyttää kynttilöitä, lukea rauhanrukouksia, soittaa instrumentteja tai olla vaelluksen johtajia.

1. Piiri

Aloitamme niin että seisomme paikallamme. Seisomme jalat tukevasti maassa ja hengitämme rauhallisesti. Syntymäoikeuksiimme kuuluu se, että voimme hengittää syvään täysin ilman pelkoa, hengittää sisään....ja ulos. Kuvittelemme hengittävämme sisään elämää ja ulos rakkautta. Vietämme hetken hiljaisuudessa (tämä voi kestää muutaman minuuttin, kuuntele ryhmäsi ilmapiiriä). Olemme nyt läsnä tässä hetkessä. Otamme toisiamme kiinni käsistä ja muodostamme rauhanpiirin. Kun piiri on valmis, sytytä kynttilä/kynttilät.

2. Shalom

Shalomin toivottaminen merkitsi Jeesuksen aikana enemmän kuin sisäistä rauhaa. Shalom tarkoittaa myös Jumalan Rauhaa. Shalomin mukanaolo elämässämme merkitsee harmoniaa kaiken sen kanssa mikä on olennaista arvokkaalle elämälle. Ei ainoastaan minulle, ei ainoastaan sinulle, vaan meille kaikille. Luonto mukaan luettuna. Shalom on tasapainoa, taloudellista oikeudenmukaisuutta, ekologista harmoniaa, sodan, sorron, seksismin, rasismin poissaoloa – sekä yhteiskunnassa että suhteissa ihmisten välillä.

Shalomilla on paikka elämässämme silloin, kun emme tarvitse fyysisiä, henkisiä tai hengellisiä aseita muita vastaan. Jumalan rauha on oikeudenmukaisuutta kaiken elävän välillä niin suurissa kuin pienissä asioissa. Siksi on tuskin sattumaa, että se Raamatun kohta jossa Jeesus Luukkaan evankeliumssa (17:21) sanoo ”Jumalan valtakunta on teidän keskellänne” voidaan myös kääntää ”Jumalan valtakunta on teissä”. Rauhanliike on jotain sellaista mikä virtaa välillämme ja sisällämme, mutta myöskin ryhmien ja ryhmittymien välillä, kansojen, ikäryhmien, kansallisuuksien, kulttuurien ja uskontojen ja sukupuolten välillä. Ja se rauhanliike joka tuolloin sulkee meidät syliinsä on Shalom.

Jumalan Valtakunta ei voi tulla olevaksi ilman oikeudenmukaisuutta kaikilla tasoilla. Meidän aikanamme YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus on yksi tapa ilmaista rauhan valtakunnan, Jumalan Valtakunnan, olemassaoloa. Tässä hengessä me nyt toivotamme toisillemme rauhaa rukoilemalla ja tekemällä rauhanteon tässä ja nyt.

3. Rauhanrukous (neljä rukouksen lukijaa seisovat piirin neljässä ilmansuunnassa)

Itä: Käännymme nyt konkreettisesti ja sydämessämme kohti itää. Raamattu kertoo Rauhanruhtinaasta joka tulee nousevan auringon suunnasta idästä. Me rukoilemme rauhaa itään, loppua ihmisoikeusloukkauksille, loppua kaikelle väkivallalle (rukouksen lukija voi antaa esimerkkejä väkivallan tämänhetkisistä keskuksista, sosiaalisista epäoikeudenmukaisuuksisista tms.). Hengitämme rauhaa sisään... ja ulos (hetken hiljaisuus).

Etelä: Käännymme nyt konkreettisesti ja sydämessämme kohti etelää. Rukoilemme rauhaa etelään, loppua ihmisoikeusloukkauksille, loppua kaikelle väkivallalle (lukija voi halutessaan antaa konkreettisia esimerkkejä). Hengitämme rauhaa sisään ... ja ulos (hetken hiljaisuus).

Länsi: Käännymme nyt konkreettisesti ja sydämessämme kohti länttä. Rukoilemme rauhaa länteen, loppua ihmisoikeusloukkauksille, loppua kaikelle väkivallalle (lukija voi halutessaan antaa konkreettisia esimerkkejä). Hengitämme rauhaa sisään... ja ulos (hetken hiljaisuus).

Pohjoinen: Käännymme nyt konkreettisesti ja sydämessämme kohti pohjoista. Rukoilemme rauhaa pohjoiseen, loppua ihmisoikeusloukkauksille, loppua kaikelle väkivallalle (lukija voi halutessaan antaa konkreettisia esimerkkejä). Hengitämme rauhaa sisään... ja ulos (hetken hiljaisuus).

4. Otamme uudelleen toisiamme käsistä kiinni.

Olemme rauhanvaelluksella läpi elämän. Pyörikäämme piirissä kolmesti ympäri huolimatta keskinäisistä eroistamme. Ympärimenojen välillä kohtaamme piirin ympäröimän rauhan keskellä, yhteensä kolme kertaa. Hengittäkäämme rauhaa.

Luojan, Vapahtajan ja Elämänantajan nimeen. Yksi rukousvaeltajista johtaa rauhallista vaellusta, kolmen kierroksen ajan, mielellään hitaan rumpurytmin tai muun pelkistetyn musiikin tahtiin. Jokaisen loppuun saatetun kierroksen jälkeen kävelemme käsi kädessä kohti piirin keskustaa ja sitten takaisin. Musiikki jatkuu vielä hetken sen jälkeen kun vaeltamisemme on loppunut. Toivotamme lopuksi myös toisillemme Jumalan Rauhaa. Toivotus toimii myös hyvänä alkuna jollekin uudelle (tässä voi käyttää myös rauhanhalauksia tai rauhan kädenpuristuksia, jokaisen osallistujan loukkaamattomuus on hyvä huomioida tässä, kaikki eivät halua esim. halata). Aamen.

Monika E Pensar

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010