Hartausaineisto: Martin Luther King -teemahartaus

JOHDANTO

L:

Ekumeeninen Vastuuviikko nostaa tänä vuonna esille asekaupan yhtenä pääasiallisista uhkista rauhalle ja oikeudenmukaisuudelle maailmassa. Yhdellä viidesosalla niistä summista rahaa, joita tällä hetkellä käytetään asekauppaan, voitaisiin välittömästi saavuttaa YK:n tavoitteet tälle vuosituhannelle. Vuosituhattavoitteet pyrkivät parantamaan köyhien ihmisten elinolosuhteita ja luomaan edellytykset kestävälle globaalille kehitykselle maailmassa. Vastuuviikko painottaa sitä, että ainoastaan toimimalla rauhanomaisesti voimme saavuttaa rauhan. Henkilö joka on inspiroinut monia tekemään väkivallatonta ja aktiivista työtä väkivaltaa ja sortoa vastaan on Martin Luther King.

Kuka oli mies sanojen I have a dream (minulla on unelma) takana?

Martin Luther King (1929–1968) oli baptisti saarnaaja, kansalaisaktivisti ja rauhanpuolesta taistelija. Puhujanpönttö ja aktiivinen väkivallattomuus olivat Kingin tärkeimmät työkalut taistelussa oikeudenmukaisuuden puolesta. King johti kansalaisoikeusliikettä taistellessaan mustien oikeuksien puolesta Yhdysvalloissa. Tunnetuimman I have a dream -puheensa King piti 250 000 ihmisen edessä Washingtonissa elokuussa 1963. Hän oli myös mukana sotaa ja köyhyyttä vastaan tehdyssä työssä. Hänelle annettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1964. King sai inspiraationsa lauluista, spirituaaleista, joita laulettiin erityisesti mustien amerikkalaisten kirkoissa. Laulut käsittelevät usein sitä, kuinka Jumala vapauttaa ihmiset orjuudesta ja sorrosta.

LAULU

Nobody knows the trouble I’ve seen, nobody knows but Jesus

Nobody knows the trouble I’ve seen, glory, hallelujah

Sometimes I’m up, sometimes I’m down, oh yes, Lord

Sometimes I’m almost to the ground, oh yes, Lord

Nobody knows the trouble I’ve seen, nobody knows but Jesus,

Nobody knows the trouble I’ve seen, glory, hallelujah.

Oh, ev’ry day to you I pray, oh yes, Lord,

For you to drive my sins away, oh yes, Lord

JOHDANTOSANAT

L

Keskellä voimattomuuden ja sodan maailmaa,

sorron ja väärinkäytösten maailmaa,

kokoonnumme Jumalan kasvojen eteen

mukanamme uskomme Jumalan läsnäoloon

kivussa ja kärsimyksessä.

Keskellä epätoivon ja nääntymyksen maailmaa,

pelon ja pettämisen maailmaa,

kokoonnumme Jumalan kasvojen eteen

mukanamme uskomme Jumalan voimaan

antaa hyvitys ja pelastus

Keskellä vihan ja kuoleman maailmaa,

taisteluiden ja häviöiden maailmaa,

kokoonnumme Jumalan kasvojen eteen

mukanamme uskomme Jumalan lupaukseen

lupaukseen uusista taivaista ja uudesta maasta,

missä oikeudenmukaisuus asuu

TEKSTINLUKUA

Ps. 34:12–23

TEEMAAN PANEUTUMISTA

Kingin mielestä unelma saattoi toteutua ainoastaan sellaisten keinojen avulla, jotka rakentuvat väkivallattomuudelle. Hän sai itse tehdä unelmansa eläväksi. Näin hän kirjoittaa muutama päivä murhayrityksen jälkeen, jolloin hän oli käynyt vain hiuskarvan päässä kuolemasta:

”Jos olin epätavallisen rauhallinen minua vastaan vähän aikaa sitten tehdyn murhayrityksen suhteen, niin se ei mitenkään johtunut siitä, että minulla olisi jotain tavallisuudesta poikkeavia voimia. Sen sijaan se johtui siitä, että Jumalan voima vaikutti minussa. /.../ En voi selittää sitä millään muulla tavalla. On tosiasia, että keskellä ulkopuolella vallitsevaa levottomuutta, Jumala voi lahjoittaa sisäistä rauhaa.

Väkivallattomuuteen uskominen ei sulje pois väkivallan kohtaamista. Ihminen joka uskoo väkivallattomuuteen on sellainen joka mielellään suostuu väkivallan uhriksi, muttei koskaan tee väkivaltaa jollekin toiselle. Hän elää sen vakaumuksen mukaan, että tilanne yhteiskunnassa voi muuttua paremmaksi sen kautta, että hän kärsii ja kantaa ristiään.” (Martin Luther King, Omaelämäkerta (käännetty ruotsinnoksen En självbiografi pohjalta), s. 135–136).

TEKSTINLUKUA

Jes. 53:9–12

TEEMAAN PANEUTUMISTA

Matkustettuaan Intiaan ja tavattuaan esikuvansa Mahatma Gandhin pojan, lapsenlapset ja muita hänen sukulaisiaan, King saarnasi seuraavasti:

”Maailma ei pidä Gandhin kaltaisista ihmisistä. Eikö se olekin hämmästyttävää? Maailma ei pidä sellaisista ihmisistä kuin Kristus. Se ei pidä sellaisista ihmisistä kuin Lincoln. Maailma tappoi Gandhin. Miehen joka oli tehnyt kaiken tämän Intian puolesta, miehen joka oli antanut elämänsä ja joka oli mobilisoinut ja innostanut 400 miljoonaa ihmistä itsenäisyyden puolesta./.../ Tässä oli yksi väkivallattomuuden mies, joka kaatui väkivallan tekijän käden kautta. Tässä oli rakkauden mies, joka kaatui vihan miehen takia. Sellaista historian kulku tuntuu olevan. Ja eikö olekin kuvaavaa, että Gandhi kuoli samana päivänä kuin Kristus, perjantaina. Sellaista on maailman meno, mutta kiitos hyvän Jumalan, se ei koskaan päättynytkään siihen. Kiitos hyvä Jumala, että pitkäperjantai ei koskaan merkitse loppua.” (Martin Luther King, Omaelämäkerta (käännetty ruotsinnoksen En självbiografi pohjalta), s. 151).

VIRSI/LAULU

TEEMAAN PANEUTUMISTA

Washingtoniin suuntautuneen marssin aikana sanottiin ääneen nuo maagiset sanat: I have a dream. Martin Luther King oli käyttänyt tätä ilmaisua jo monia kertoja, mutta tämä kerta oli erityinen. Sinä päivänä, 28. elokuuta 1963, kaikki ymmärsivät mistä hän puhui.

”Minulla on unelma, että tämä kansa jonain päivänä nousee ylös ja elää tunnustuksensa todellisen sisällön mukaisesti, että näemme itsestään selvänä kaikkien ihmisten samanarvoisuuden. Minulla on unelma, että jonain päivänä entisten orjien ja orjien omistajien pojat voivat istua yhdessä veljeyden pöydän ääressä Georgian punaisilla kukkuloilla./.../

Kun annamme vapauden kellojen soida, kun annamme niiden soida kaikilla seuduilla ja kylillä, kaikissa valtioissa ja kaupungeissa, voimme kiirehtiä sen päivän tuloa jolloin kaikki Jumalan lapset – mustat ja valkoiset, juutalaiset ja pakanat, protestantit ja katoliset – voivat ottaa toisiaan käsistä kiinni ja laulaa vanhan negrospirituaalin sanoin: Vihdoinkin olemme vapaita! Vihdoinkin olemme vapaita! Kiitos Isä Kaikkivaltias, me olemme lopulta vapaita!” (Martin Luther King, Omaelämäkerta (käännetty ruotsinnoksen En självbiografi pohjalta), s 247–248).

TEKSTINLUKUA

Ef. 2:14–16

TEEMAAN PANEUTUMISTA

Martin Luther King sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1964. Vieraillessaan Oslossa vastaanottamassa palkintoa King sanoi:

”Minä uskon yhä edelleen, että ihmissuku jonain päivänä tulee lankeamaan polvilleen Jumalan alttarin edessä ja että se kruunataan voittajaksi sodista ja verenvuodatuksesta ja että väkivallaton sovintoon pyrkivä hyvä tahto tulee vallitsemaan maailmassa. Uskon myös, että jonain päivänä voitto on oleva meidän. Usko siihen voi antaa meille rohkeutta kohdata tulevaisuuden epävarmuus. Se voi antaa meidän väsyneille jaloillemme uusia voimia kohti Vapauden kaupunkia jatkuvalla matkallamme.

Olen tänään tullut Osloon edustajana, inspiroituneena ja uudistuneen omistautuneisuuden ihmisyyttä kohtaan omaavana. Otan vastaan tämän palkinnon kaikkien niiden ihmisten puolesta, jotka rakastavat rauhaa ja veljeyttä.” (Martin Luther King, Omaelämäkerta (käännetty ruotsinnoksen En självbiografi pohjalta), s. 281).

MUSIIKKIA

USKONTUNNUSTUS

ESIRUKOUS JONKA AIKANA SYTYTETÄÄN KYNTTILÖITÄ

L Jumala, kuule maailman huuto, sodan mielettömyyksien uhrien huuto,

niiden huuto jotka uhraavat itsensä, rakkaudessa ja vihassa totuuden takia,

kivun, alttiuden ja voimattomuuden huudot. Kuule maailman huuto. Armahda, Jumala

Kaikki Armahda, Jumala

(sytytetään kynttilä)

L Jumala, kuule maailman valitus, metsien ja merien valitus, ilman ja maan itku, nälän ja janon rukoukset, joka nousevat kuivuneista maista, avuttomuuden, epäluottamuksen ja nääntymisen valitus.

Kuule maailman valitus. Armahda, Jumala.

Kaikki Armahda, Jumala.

(sytytetään kynttilä)

L Kristus, Sinä joka ristillä huusit ihmisten hylkäämänä, sinä joka olet kärsinyt, kuollut ja noussut kuolleista meidän edestämme, ole kanssamme huudoissamme, itkussamme ja valituksessamme, ja anna meille rohkeutta ja voimia taistelussa täysiarvoisen Elämän puolesta.

Kaikki Armahda, Jumala

(sytytetään kynttilä )

ISÄ MEIDÄN -RUKOUS

VIRSI/LAULU/MUSIIKKIA

SIUNAUS JA LÄHETYSSANAT

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010