Nuorten aineisto: Asetesti

TEE VASTUUVIIKON ASETESTI. TUTKI KUINKA ASEITA KÄYTETÄÄN ELOKUVISSA JA TV-SARJOISSA.

Kohderyhmä: vuosikurssit 7-9

Opettajalle

Aseita esiintyy usein elokuvissa ja tv-sarjoissa. Se on jotain sellaista mihin olemme tottuneet, vaikka aseet eivät kuulukaan suurimman osan meistä arkipäivään. Monissa filmeissä näemme kuinka aseita käytetään koruina tai symboleina. Joskus voimme nähdä kuinka ampuma-aseita kootaan yksityiskohtaisesti melkein hartaalla tavalla. Aseita voidaan käyttää uhkaamaan, pelottelemaan ja joskus vahingoittamiseen, tappamiseen tai tuhoamiseen. Kuka elokuvassa käyttää aseita, keitä vastaan asetta käytetään ja miksi? Ovatko aseet luovuttamaton osa elokuvan toimintaa ja juonta?

Elokuvat ja tv-sarjat yrittävät usein kuvata todellisuutta. Tavallisesti niitä tehdään viihdyttämis- tai vaikuttamismielessä ja joskus kaikkea yhtä aikaa. Joskus elokuvantuottajan tai sen tilaajan pyrkimys on vaikuttaa katsojaan jollain tietyllä tavalla. Tämä tapahtuu usein niin, ettei katsoja ole tästä tietoinen. Tällöin ollaan lähellä piilomainontaa tai propagandaa. Missä menee raja viihteen ja propagandan välillä? Onko sellaista rajaa?

Amerikkalainen elokuvatuottaja joka haluaa käyttää sotilasvarustusta saa tehdä sen sillä ehdolla, että armeija saa oikeuden tehdä muutoksia elokuvankäsikirjoitukseen ja hyväksyä elokuvan ennen kuin sitä näytetään suuremmalle yleisölle. Elokuvan lopputeksteistä voi lukea jos elokuva on Yhdysvaltojen armeijan ja Pentagonin eli puolustusministeriön hyväksymä. Mistä syistä armeija voi olla kiinnostunut kontrolloimaan elokuvien sisältöä?

TEE ASETESTI!

Katso jokin elokuva tai yksi jakso valitsemaasi TV-sarjaa.

Vastaa seuraaviin kysymyksiin kun katsot elokuvaa tai tv-sarjaa:

1) Esiintyikö elokuvassa tai tv-sarjassa aseita?

2) Millaisia aseita näytettiin?

3) Kuka käsitteli asetta? Oliko se mies, nainen, lapsi, poliisi, sankari, roisto, köyhä, rikas, sotilas, siviili vai joku muu.

4) Oliko ase tärkeä osa tapahtumia vai olisiko sen yhtä hyvin voinut jättää pois?

5) Mihin tarkoitukseen asetta käytettiin? Käytettiinkö sitä uhkaamaan, pelottelemaan, itsepuolustukseen, tappamiseen, rakennusten ja erilaisten tilojen tuhoamiseen vai muuhun?

6) Miltä sinusta tuntui se miten asetta näytettiin ja käytettiin elokuvassa? Tuntuiko se vaaralliselta, pelottavalta, tarpeettomalta, jännittävältä, coolilta, viihdyttävältä vai joltain muulta?

7) Hyväksyikö vai problematisoiko elokuva sinun mielestäsi aseiden käytön?

8) Ennen lopputekstien lukemista mieti onko elokuva näkemäsi perusteella sinun mielestäsi Yhdysvaltojen armeijan tai puolustusministeriön Pentagonin hyväksymä?

9) Tarkista löytyykö elokuvan lopputeksteistä tietoa siitä, että onko elokuva Pentagonin tai armeijan hyväksymä. Usein tästä on lopputeksteissä muutaman rivin maininta.

Otamme mielellämme vastaan palautetta ja ehdotuksia, jotta asetestin tekeminen tuntuisi olennaiselta ja tärkeältä. Voit lähettää ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen jan.edstrom@ekumenia.fi

Jan Edström

Käännös: Nora Repo

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010