Etusivu

EKUMEENINEN VASTUUVIIKKO 2019-2020: IHMISOIKEUSPUOLUSTAJAT

Ekumeenista Vastuuviikkoa vietetään 18.-25.10.2020 teemalla Ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Vastuuviikolla vietetään myös 24.10. YK:n päivää ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää, eli toista rukouspäivää. Täältä löydät toisen rukouspäivän Raamatuntekstit.

Kampanjan viestin mukaan: “Jokaisella on oikeus -- edistää ja pyrkiä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelemiseen ja toimeenpanoon kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.” (YK:n Ihmisoikeuspuolustajajulistus, 1998) Kampanjassa nostetaan vuosina 2019-2020 esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissään.

Ekumeeninen vastuuviikko osallistuu Saamen kielten viikon viettämiseen. Bannerista näet Vastuuviikon otsikon insarinsaameksi, koltansaameksi ja pohjoissaameksi.

Vastuuviikon lähettiläät

Ekumeenisella vastuuviikolla on lähettiläinä ihmisoikeuspuolustajia. Syksyn 2020 aikana lähettilään voi kutsua vierailulle seurakuntaan, oppilaitokseen tai muuhun tilaisuuteen. Vierailu on mahdollista toteuttaa myös etäyhteyden välityksellä. Vierailu on tilaajalle maksuton.
Lue lisää lähettilään varaamisesta!
Lähettiläitä pääset kuulemaan Vastuuviikon tapahtumissa (tiedot tapahtumista päivittyvät sivuille pian).

#ihmisoikeuskellot-tempaus tulee taas YK:n päivänä 24.10. klo 12.00!

Viime vuoden tapaan kutsumme kaikkia seurakuntia soittamaan kirkonkelloja tai soittimia ihmisoikeuksien puolesta 24.10.2020 klo 12.00. Mitä useampi seurakunta on mukana, sen kovempi on äänemme. Lue lisää!

Kampanjan aineistot

Puheenvuorot-osiosta pääset katsomaan digitarinoita ja lukemaan ihmisoikeuspuolustajien kertomuksia. Teema-osiossa pääset perehtymään ihmisoikeuspuolustajiin tarkemmin asiantuntija-artikkeleiden avulla. Aineistot-osiosta pääset lukemaan ja tulostamaan toiminnallisen aineiston, ihmisoikeuspuolustajista kertovan näyttelyn ja uuden hartausaineiston. Hartausainestoon liittyy hartausvideoiden sarja. Tutustu aineistoihin!

Miten käsitellä Ekumeenista vastuuviikoa työntekijöiden kokouksessa, miten viettää Ekumeenista vastuuviikkoa tai miten kertoa Ekumeenisesta vastuuviikosta järjestämässäsi tilaisuudessa ilman ennakkotietoja? Lataa alla olevat PowerPoint-esitykset, niiden avulla kertominen on helppoa!

Kuvia viestintään ja tiedotukseen

Puheenvuorot
Lue teemasta

Vastuuviikon videokalenteri

Ekumeenisella vastuuviikolla kirkot toimivat yhdessä.
Kampanjaviikolla tapahtuu ympäri Suomen.

Tule mukaan!

Vastuuviikon tapahtumat

Etsi tapahtuma

Vastuuviikon tilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Täältä löydät omasi.

Tutustu aineistoon

Tutustu aineistoon

Lue lisää ihmisoikeuspuolustajista, puolusta ihmisoikeuksia toiminnallisen aineiston vinkkien avulla tai pidä hartaus teemasta.

Vaikuta

Vaikuta

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Uutiset

Uutiset

Lue Ekumeenisen vastuuviikon uutisia!

Denis Mukwege

Rauhannobelisti Denis Mukwege Vastuuviikolla: Me voimme murtaa välinpitämättömyyden ja laittaa lopun väkivallalle Afrikan sydämessä

Onko maailma päättänyt olla hiljaa Kongon kärsimyksistä? Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongon kansaa. Me kärsimme ja maailma on sulkenut silmänsä! Pyydän teitä avaamaan silmänne. –  rauhannobelisti Denis Mukwege

Lue lisää
Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

Kuka on kaikkein merkittävin ihmisoikeuspuolustaja?

Saarna Vastuuviikon ekumeenisessa radiojumalanpalveluksessa Porvoon tuomiokirkossa 20.10.2019. Yle Radio 1 lähettää jumalanpalveluksen su 27.10.2019 klo 11.00, jonka jälkeen jumalanpalvelus on kuunneltavissa 30 päivän ajan YLE Areenasta. Saarnassa keskustelevat Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi ja Porvoon helluntaiseurakunnan pastori Ari Niemi.
 

Ari Niemi:
Hyvät kristityt täällä Porvoossa ja radion välityksellä koko Suomessa

Lue lisää