Etusivu

EKUMEENINEN VASTUUVIIKKO 2019-2020: IHMISOIKEUSPUOLUSTAJAT

Ekumeenista Vastuuviikkoa vietetään 18.-25.10.2020 teemalla Ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Vastuuviikolla vietetään myös 24.10. YK:n päivää ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivää, eli toista rukouspäivää. Täältä löydät toisen rukouspäivän Raamatuntekstit.

Kampanjan viestin mukaan: “Jokaisella on oikeus -- edistää ja pyrkiä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelemiseen ja toimeenpanoon kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.” (YK:n Ihmisoikeuspuolustajajulistus, 1998) Kampanjassa nostetaan vuosina 2019-2020 esille ihmisoikeuspuolustajia Suomesta ja maailmalta ja rohkaistaan jokaista puolustamaan ihmisoikeuksia. Me kaikki voimme puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti omassa elinpiirissämme!

Ihmisoikeuksien puolustamisesta kiinnostuneita ja ihmisoikeuksien parissa toimivia henkilöitä kutsutaan Ekumeeniselle vastuuviikolle lähettiläiksi. Lähettiläät toimivat kokemusasiantuntijoina eri ihmisoikeusteemoissa. Ihmisoikeuspuolustaja-lähettiläät vierailevat syksyn 2020 aikana seurakunnissa ja kouluissa kertomassa kokemuksistaan. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Puheenvuorot-osiosta pääset katsomaan digitarinoita ja lukemaan ihmisoikeuspuolustajien kertomuksia. Teema-osiossa pääset perehtymään ihmisoikeuspuolustajiin tarkemmin asiantuntija-artikkeleiden avulla. Aineistot-osiosta pääset lukemaan ja tulostamaan toiminnallisen aineiston ja hartausaineiston. Ihmisoikeuspuolustajista kertovan näyttelyn pääset lataamaan ja tulostamaan tästä.

Vuonna 2019 vietettiin YK:n alkuperäiskansojen kielten vuotta. Teemavuoden tavoitteena oli mm. lisätä tietoisuutta alkuperäiskansojen kielistä ja niiden uhanalaisuudesta ja kehittää ja standardisoida kieliä. Maailman noin 6700 kielestä yli 40 % on uhanalaisia. Näistä suurin osa on alkuperäiskansojen kieliä. Ekumeeninen vastuuviikko osallistui Saamen kielten viikon viettämiseen, joka ajoittui samalle viikolle kuin Vastuuviikko vuonna 2019. Vastuuviikon bannerista näet Vastuuviikon otsikon insarinsaameksi, koltansaameksi ja pohjoissaameksi. Uutta pohjoissaamen raamatunkäännöstä juhlittiin Utsjoella 1.9.2019.

Puheenvuorot
Lue teemasta

Ekumeenisella vastuuviikolla kirkot toimivat yhdessä.
Kampanjaviikolla tapahtuu ympäri Suomen.

Tule mukaan!

Vastuuviikon tapahtumat

Etsi tapahtuma

Vastuuviikon tilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Täältä löydät omasi.

Tutustu aineistoon

Tutustu aineistoon

Lue lisää ihmisoikeuspuolustajista, puolusta ihmisoikeuksia toiminnallisen aineiston vinkkien avulla tai pidä hartaus teemasta.

Vaikuta

Vaikuta

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Uutiset

Uutiset

Lue Ekumeenisen vastuuviikon uutisia!

Denis Mukwege

Rauhannobelisti Denis Mukwege Vastuuviikolla: Me voimme murtaa välinpitämättömyyden ja laittaa lopun väkivallalle Afrikan sydämessä

Onko maailma päättänyt olla hiljaa Kongon kärsimyksistä? Haluaisin pyytää suomalaisia muistamaan Kongon kansaa. Me kärsimme ja maailma on sulkenut silmänsä! Pyydän teitä avaamaan silmänne. –  rauhannobelisti Denis Mukwege

Lue lisää
Kuva: Gerd Altmann, Pixabay

Kuka on kaikkein merkittävin ihmisoikeuspuolustaja?

Saarna Vastuuviikon ekumeenisessa radiojumalanpalveluksessa Porvoon tuomiokirkossa 20.10.2019. Yle Radio 1 lähettää jumalanpalveluksen su 27.10.2019 klo 11.00, jonka jälkeen jumalanpalvelus on kuunneltavissa 30 päivän ajan YLE Areenasta. Saarnassa keskustelevat Porvoon suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Pontus Salmi ja Porvoon helluntaiseurakunnan pastori Ari Niemi.
 

Ari Niemi:
Hyvät kristityt täällä Porvoossa ja radion välityksellä koko Suomessa

Lue lisää