Miten voi toimia ihmisoikeuksien edistämiseksi ja ihmisoikeuspuolustajien tukemiseksi?

Kuvaaja: Rawpixel, Pixabay

Kuvaaja: Rawpixel, Pixabay

 

  • Tunne itse ihmisoikeutesi äläkä hyväksy niiden kaventamista. Kun tunnet oikeutesi, pystyt myös paremmin arvioimaan poliittisten päätösten ja lakiehdotusten vaikutuksia ihmisoikeuksien toteutumiseen omassa ja lähimmäistesi elämässä. Käytä niitä yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja, jotka ovat ulottuvillasi – äänestä.
  • Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, kysy opettajalta tai rehtorilta millä tavoin ihmisoikeudet ovat esillä opetuksessa.
  • Osallistu ihmisoikeuksien edistämiseen ja suojelemiseen tähtääviin kampanjoihin verkossa, somessa ja kadulla. Anna äänesi kuulua niiden rinnalla, jotka toimivat ihmisoikeuksien puolesta. Amnestyn ja muiden ihmisoikeusjärjestöjen kampanjoihin voi liittyä esimerkiksi allekirjoittamalla vetoomuksen verkossa, jakamalla some-päivityksiä tai osallistumalla mielenilmauksiin.
  • Älä hyväksy vihapuhetta tai syrjintää verkossa, omassa lähipiirissäsi tai julkisissa tiloissa. Somessa vihapuheen levittäjät voi blokata omilta tileiltään, ja heidän kohteekseen joutuneita voi tukea kannustamalla tai tykkäämällä. Jos joudut todistamaan syrjintää liikennevälineissä tai muussa julkisessa tilassa, koita asettua tilanteessa syrjinnän uhrin puolelle. Hyviä ohjeita tilanteisiin Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjan sivuilla.
  •  Ota selvää, millaisia ihmisoikeusvaikutuksia ostamillasi tuotteilla on. Joskus ostopäätös voi olla myös poliittinen tai eettinen kannanotto.
  • Tue ihmisoikeusjärjestöjen ja aktivistien toimintaa lahjoittamalla.
     

Vinkit koonnut:
Anu Tuukkanen
Asiantuntija, ihmisoikeuspuolustajat
Amnesty International Suomen osasto
www.amnesty.fi