Kevättiedote: Ekumeeninen vastuuviikko 18.-25.10.2020: Ihmisoikeuspuolustajat

Kuva: Larisa-K, Pixabay

Suomen kirkkojen yhteistä ihmisoikeuskampanjaa, Ekumeenista Vastuuviikkoa, vietetään 18.-25.10.2020 teemalla ihmisoikeuspuolustajat. Ihmisoikeuspuolustaja on henkilö, joka puolustaa ihmisoikeuksia rauhanomaisesti. Vastuuviikkoa koordinoi Suomessa toimivien kristillisten kirkkokuntien yhteistyöjärjestö, Suomen Ekumeeninen Neuvosto.

Kampanjan verkkosivuilla on ihmisoikeuspuolustajien kertomuksia, digitarinoita, videoita, asiantuntija-artikkeleita, näyttely, hartausaineisto ja toiminnallinen aineisto. Elokuun aikana sivuille lisätään uusia digitarinoita, videohartauksia, uusi hartausaineisto ja toimintavinkkejä.

Ihmisoikeuspuolustaja vierailulle seurakuntaasi?

Ekumeenisella vastuuviikolla on lähettiläinä ihmisoikeuspuolustajia. Lähettilään voi kutsua vierailulle seurakuntaan, oppilaitokseen tai muuhun tilaisuuteen syksyn 2020 aikana. Vierailu on mahdollista toteuttaa myös etäyhteyden välityksellä. Vierailu on tilaajalle maksuton. Lähettiläs kertoo ihmisoikeuksien puolustamisesta kokemusasiantuntijana tai ammattinsa kautta, heidän aiheitaan ovat mm.: saamelaisten oikeudet, romanien oikeudet, turvapaikanhakijoiden oikeudet, maahanmuuttajien oikeudet, vammaisten henkilöiden oikeudet, yhdenvertaisuus, ilmastovaikuttaminen ja perinteisen diakonian kysymykset: marginaalien marginaalit, ruoka-apu, asunnottomuus ja vankilatyö.

Kiinnostuitko lähettilään kutsumisesta vierailulle? Ota yhteyttä: anna.hyvarinen@ekumenia.fi

Tervetuloa kuulemaan ihmisoikeuspuolustajia webinaariin!

Ekumeenisen vastuuviikon webinaarissa ti 8.9.2020 klo 13:00- 15:00 kuullaan kampanjan lähettiläinä toimivia ihmisoikeuspuolustajia. Webinaari tallennetaan Vastuuviikon verkkosivuille (Aineistot). Tallenne tai sen osiot sopivat käytettäviksi seurakuntien tilaisuuksissa ja oppitunneilla.

Ilmoittautumiset webinaariin 31.8. mennessä: https://www.lyyti.fi/reg/vastuuviikonwebinaari

Ohjelma

Aloitus
Hartaus: Tampereen piispa Matti Repo, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Ihmisoikeuspuolustajat

  • Pekka Matilainen, toiminnanjohtaja, ViaDia Pirkanmaa: marginaalien marginaalit
  • Iida Silfverhuth, Changemaker: ilmastovaikuttaminen
  • Tuomas Aslak Juuso, puheenjohtaja, Saamelaiskäräjät: saamelaisten oikeudet
  • Niina Kiintonen, kokemustoimija: vammaisten henkilöiden oikeudet       
  • Mertsi Ärling, asiantuntija, DIAK: romanien oikeudet

Lopetus

#ihmisoikeuskellot-tempaus tulee taas YK:n päivänä 24.10. klo 12.00

Sinä olet etuoikeutettu. Samanlaisia ihmisoikeuksia kuin sinulla ja minulla ei ole suurella osalla maailman ihmisiä. Sen takia on tärkeää vaatia kaikkien ihmisten oikeuksien toteutumista.

Viime vuoden tapaan kutsumme kaikkia seurakuntia soittamaan kirkonkelloja tai soittimia ihmisoikeuksien puolesta 24.10.2020 klo 12.00. Mitä useampi seurakunta on mukana, sen kovempi on äänemme.

Kutsumme samalla kaikkia esirukoukseen yhteyden ja rauhan puolesta. Seurakuntanne on helppo liittää tempaukseen Ekumeenisen Vastuuviikon ja Rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivän rukoushetki, jonka voitte striimata verkkoon.

Tempaus on osa Ekumeenista vastuuviikkoa. Kerro sosiaalisessa mediassa mitä sinä teet tunnisteilla
#ihmisoikeuskellot
#vastuuviikko