Rauhannobelisti Denis Mukwege puhuu Rakas Kongoni -lähetysjuhlassa

Denis Mukwege. Kuva: Fida International

Rauhannobelisti Denis Mukwege Kongon demokraattisesta tasavallasta on puhujavieraana Rakas Kongoni -lähetysjuhlassa Helsingin Saalem-seurakunnassa sunnuntaina 27.10. klo 17 (osoite: Näkinkuja 3, 00530 Helsinki). Lähetysjuhla kutsuu kristittyjä seisomaan konfliktin repimän Kongon kansan rinnalla. Lähetysjuhla on Fida Internationalin ja Saalem-seurakunnan järjestämä ja osa Ekumeenisen vastuuviikon tapahtumia.

Tilaisuudessa julkaistaan lähetysveteraani Mirja Reinikaisen kirjoittama muistelmateos Rakas Kongoni. Mirja ja Veikko Reinikainen tuntevat Kongon arjen monien vuosikymmenten ajalta. Muistelmateoksessaan Mirja Reinikainen palaa pariskunnan lähetystyökausien riemullisiin ja raskaisiin kokemuksiin. Kirja on Aikamedian julkaisema.

Tilaisuudessa kuullaan myös Kongon kärsimyksiä läheltä seuranneen ministeri Elisabeth Rehnin ajatuksia ja muistoja yhteiseltä taipaleelta Mukwegen ja Reinikaisten kanssa.

Tervetuloa juhlimaan Kongon lähetyksen historiaa ja tulevaisuutta, sekä kuulemaan, mitä rauhannobelisti Denis Mukwegen sydämellä on suomalaisille!  

Tilaisuuteen on vapaa sisäänpääsy. Lämpimästi tervetuloa!

Mukwege saapuu lauantaina 26.10. Helsingin Malmin lentokentälle Suomen lähetyslentäjien (MAF) avustuskoneella Ruotsista noin klo 11. Kentällä on tällöin MAF:n Move Again Friend-tapahtuma klo 10-15, jonne on ennakkoilmoittautuminen ja lisätietoa MAF:n nettisivuilla.

Denis Mukwege saapuu Suomeen Fida Internationalin vieraaksi.

Denis Mukwegen työ Kongossa

Kongon demokraattinen tasavalta on kärsinyt hirvittävästä konfliktista vuosikymmenten ajan. Konfliktin julma tunnuspiirre on seksuaalinen väkivalta. Maassa toimii ruotsalaisten lähettien aloittama CEPAC-helluntaikirkko, jonka kanssa myös Fida työskentelee Kongossa. Seurakunta seisoo Kongossa turvasatamana hädän keskellä, mutta on myös oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta puhuja. CEPAC:illa on lukuisia klinikoita, kouluja ja turvakoteja ympäri maata.

Gynekologi ja CEPAC:in pastori Denis Mukwege hoitaa seksuaalisen väkivallan uhreja ja sai työstään Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2018. Useita muitakin ihmisoikeuspalkintoja saanut Mukwege kiertää eri puolilla maailmaa puhumassa Kongon ihmisoikeustilanteesta.

Läheinen yhteys Suomen helluntailähetykseen 

Suomalaiset lähetystyöntekijät, kirurgi Veikko Reinikainen ja erikoissairaanhoitaja Mirja Reinikainen, toimivat nuoren Mukwegen rinnalla hänen työnsä alkuvaiheissa. Pariskunta lähti silloiseen Zaireen ensimmäistä kertaa yli 40 vuotta sitten Ruotsin helluntailiikkeen PMU-järjestön työyhteyteen. Reinikaiset työskentelivät Kongossa vuosikymmenten aikana Fidan (silloinen Lähetyksen Kehitysapu) ja kolmen suomalaisen helluntaiseurakunnan tukemana.

Reinikaiset toimivat Mukwegen kanssa Lemeran vuoristosairaalassa 80- ja 90-luvuilla. Mukwege on todennut Veikon olleen hänen oppi-isänsä. Aikakauteen mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita, kun Veikko Reinikainen ja Denis Mukwege mm. pakenivat Lemerassa puhjenneita taisteluja luotisateessa.

Vuonna 1999 Reinikaiset olivat Mukwegen rinnalla, kun tämä alkoi perustamaan myöhemmin kuuluisaksi tullutta Panzin sairaalaa, jossa hoidetaan seksuaalisen väkivallan uhreja.

  Kuvassa: Mirja Reinikainen työssään Kongossa. Kuva: Fida International

Fida Internationalin tiedote Denis Mukwegen vierailusta.