Vaikuta

Puolusta ihmisoikeuksia!

Toiminnallinen aineisto antaa vinkkejä ihmisoikeuksien puolustamiseen ja vaikuttamiseen. Aineisto sopii käytettäväksi itsenäisesti ja erilaisissa tilaisuuksissa ja ryhmissä. Tilaisuus voi olla vaikkapa kirkkokahvit, seurakunnan piiri tai ryhmä, nuorten ilta tai koulun aamunavaus. Aineistossa on toimintavinkit ohjeineen ja materiaaleineen seuraaviin toimintoihin:

  • Kirjoitamme kortteja ihmisoikeuspuolustajilla tai heidän puolestaan.
  • Puolustetaan ihmisoikeuksia tekemällä Ihmisoikeuspuolustaja-rintanappeja.
  • Annetaan äänemme ihmisoikeuksille soittamalla kirkonkelloja tai soittimia #ihmisoikeuskellot-tempauksessa.
  • Kannustetaan seurakuntalaisia ryhtymään kummiksi turvapaikanhakijalle.
  • Käsitellään teemaa pohdintojan ja tehtävien avulla.
  • Kaikki kannustetaan vastustamaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa #Thursdays in Black -somekampanjan avulla.  

Lataa Toiminnallinen aineisto tästä!

Kuva: Darwin Laganzon, Pixabay

 

#Thursdays in Black

Vastusta väkivaltaa - lähde mukaan Vastuuviikon somekampanjaan!

ThursdaysHallitus2.jpg

Seksuaalinen ja sukupuolistunut väkivalta voi kohdistua kehen tahansa, mutta suurin osa uhreista on naisia ja tyttöjä. Väkivalta jää usein näkymättömäksi, kun leimaamista ja väkivallan jatkumista pelkäävät uhrit eivät uskalla puhua siitä.

Voimme kaikki yhdessä vaikuttaa siihen, että rikomme väkivaltaa ympäröivän hiljaisuuden. Ryhdytään siis tekoihin väkivaltaa vastaan!

#ThursdaysInBlack -kampanjan idea on yksinkertainen: pukeutumalla mustiin vaatteisiin torstaisin osoitat vastustavasi asenteita ja käytäntöjä, jotka sallivat raiskaukset ja muun väkivallan. Näytät tukesi ja kunnioituksesi naisille, jotka ovat kohdanneet väkivaltaa tai sen uhkaa.

Ottamalla itsestäsi kuvan ja julkaisemalla sen somessa jaat viestiä eteenpäin. Jaa uusi kuva vaikka joka torstai ja liitä mukaan lyhyt kannanotto, esimerkiksi ”Pukeutumalla mustaan vastustan naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa”. Käytä tunnisteita #ThursdaysInBlack ja #vastuuviikko2017. Voit ottaa kuvan yhdessä toisten kanssa – mitä enemmän meitä on, sitä vahvempana viestimme kuuluu!

#ThursdaysInBlack  –kampanjan on aloittanut Kirkkojen maailmanneuvosto, ja siihen on sittemmin liittynyt mukaan moni jäsenkirkko, kansallinen neuvosto, kumppani, akateeminen instituutti, opiskelijajärjestö ja lukuisat yksityiset ihmiset eri puolilla maailmaa.

Kampanjaan valittu musta väri viestii lannistumattomasta vastarinnasta. Kampanja on saanut innoituksensa:

  • Toukokuun aukion isoäideistä (Abuelas de Plaza de Mayo), jotka kerääntyvät Buenos Airesissa joka torstai vaatimaan Argentiinan hallitukselta selvitystä sotilasdiktatuurin aikana kadonneiden lastensa kohtalosta.
  • Palestiinan ja Israelin mustiin pukeutuvista naisista, jotka osoittavat mieltään sotaa ja väkivaltaa vastaan.
  • Ruandan ja Bosnian naisista, jotka nousivat kansanmurhan aikana vastustamaan raiskausten käyttämistä sodankäynnin välineenä.
  • Black Sash –naisjärjestöstä (suom. mustat nauhat), joka vastusti Etelä-Afrikan rotusortojärjestelmää.

Kuva:  Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitus ja henkilökunta #ThursdaysInBlack -selfiessä. Kuva: Sirpa-Maija Vuorinen