Virikeaineisto

Kuva: M W / Pixabay

Toiminnallinen aineisto

Toiminnallinen aineisto on tarkoitettu sinulle, joka suunnittelet Vastuuviikon tilaisuutta, oli se sitten kirkkokahvit, seurakunnan piiri tai ryhmä, nuorten ilta tai koulun aamunavaus. Aineistossa on toimintavinkit ohjeineen ja materiaaleineen.

 

Luomakunnan aika 2023: Virratkoon oikeus ja rauha

Tämän vuoden Luomakunnan ajan rukousjakso nostaa esiin samoja asioita kun Vastuuviikon teema Pyhä Rauha. Luomakunnan aika (Season of Creation tai Time for Creation) on kansainvälinen ekumeeninen aloite kirkkojen rukousjaksosta luomakunnan ja sen varjelemisen puolesta. Ajankohdaksi on vakiintunut 1.9.–4.10. Se perustuu ortodoksisen kirkkovuoden luomakunnan päivään 1.9. ja läntisen kirkkovuoden Franciscus Assisilaisen muistopäivään 4.10. Tervetuloa mukaan viettämään tämän vuoden Luomakunnan aika – rukousjaksoa!

Vuoden 2023 Luomakunnan ajan suomenkielisen aineiston löydät tästä. Suomennos: Kati Pirttimaa 

Englanninkielinen materiaali: www.seasonofcreation.org

 

Someaineisto - tulossa!

Vastuuviikon uusi logo on saatavilla elokuun lopulla tältä sivulta. Tänne tulee myös Vastuuviikolle tuotettua somemateriaalia omiin kanaviin jaettavaksi. Sisällön tuottamisesta vastaa SEN:in nuorisojaosto. Linkki johtaa SEN:n Google Drive kansioon, jonka kautta nämä isot tiedostot voi helposti ladata omalle koneelle.

 

Vastuullisuuskirja

Vastuullisuuskirjan 16. kappale käsittelee rauhan teemaa. Vastuullisuuskirja (alk. The Sustainability Book) on Norjan Kristillisen Neuvoston julkaisema aineisto, joka käsittelee kestävän tulevaisuuden seitsemäätoista tavoitetta kristillisestä näkökulmasta. Jokaisen tavoitteen kohdalla on lyhyt esittely teemasta, raamatullinen pohdinta sekä toiminnalliset kysymykset ja rukous.  Tätä aineistoa on helppo käyttää eri tilaisuuksien valmistelussa ja niitten aikana. Vastuullisuuskirjaa voi käyttää hengellisiä tilaisuuksia valmistellessa, esim. saarna-aineistona, hartausaineistona, raamattutunneilla, nuorisotilaisuuksissa, jne. Vastuullisuuskirjaa voidaan käyttää myös kouluissa ja muissa tunnustuksettomissa tilaisuuksissa. 

Lataa verkkojulkaisu.

Lataa tulostettava versio.

 

Erätaukokeskusteluja

Vastuuviikolle ollaan laatimassa erätaukokeskusteluja rauhasta. Keskustelut julkaistaan syyskuun alussa. laadittu kaksi kestävän tulevaisuuden tematiikkaa käsittelevää Erätaukokeskustelua.

 

Vastuuviikon videot

Ekumeenisella vastuuviikolla on oma Youtube-kanava, jossa on digitarinoita ihmisoikeuspuolustajista ja videokalenteri YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa. Videokalenterissa käydään ihmisoikeuksien julistuksen kaikki 30 artiklaa läpi. Muutaman minuutin pituisia videoita on helppo katsoa erilaisissa tilaisuuksissa, oppitunneilla ja ryhmissä.

 

Kestävän kehityksen juhlapäiväkalenteri

Kestävän kehityksen kysymyksiä on luontevaa nostaa esiin seurakunnissa ja kouluissa esimerkiksi kansainvälisinä vuosipäivinä, -viikkoina tai kuukausina. Tällaisia on olemassa yllättävän paljon erilaisille aiheille. Tälle sivulle on koottu lista joistakin tällaisista päivistä, joita kutsumme tässä juhlapäiviksi.

Kuva: M W / Pixabay