Naiset vahvistavat rauhan ja anteeksiannon ilmapiiriä Etelä-Afrikassa

Samukelisiwe Mlambo on toiminut kyläyhteisössään konfliktien sovittelijana. Kuva: Niamh Walsh-Vorster

Samukelisiwe Mlambo on toiminut kyläyhteisössään konfliktien sovittelijana. Kuva: Niamh Walsh-Vorster

Rehtorina työskentelevä Happy Nyawose kasvattaa nuorista rauhantekijöitä. Kuva: Niamh Walsh-Vorster

Rehtorina työskentelevä Happy Nyawose kasvattaa nuorista rauhantekijöitä. Kuva: Niamh Walsh-Vorster

Naiset oppivat käsittelemään kohtaamaansa väkivaltaa ja sovittelemaan konflikteja Suomen Lähetysseuran kehitysyhteistyöhankkeessa Etelä-Afrikassa.

– Sain apua Healing of Memories -työpajoista. Se auttoi kipuun. Se muutti ajattelutapaani. Yhdessä työpajassa piirsimme ja kirjoitimme oman tarinamme, sanoo 50-vuotias eteläafrikkalainen Samukelisiwe Mlambo.

Healing of Memories on työmuoto, jota hyödynnetään Suomen Lähetysseuran ja sen paikallisen kumppanin KwaZulu-Natalin kristillisen neuvoston kehitysyhteistyöhankkeessa Etelä-Afrikassa. Etelä-Afrikassa apartheidin perintö, maakonfliktit, muukalaisvihamielisyys ja väkivalta varjostavat ihmisten elämää.

Hankkeen tavoitteena on väkivallan väheneminen niin yksilö- kuin yhteisötasolla ja väkivallasta selviytyminen ja sovinto eri ryhmien välillä. Työpajojen, roolileikkien, näytelmien, kertomusten ja muiden kokeellistenkin menetelmien avulla käsitellään konfliktia ja väkivaltaa sekä vahvistetaan rauhan ja anteeksiannon välineitä. Työtä kohdennetaan erityisesti naisiin ja nuoriin.

Perinteinen naiskäsitys vaikeuttaa naisten osallistumista

Eteläafrikkalainen, varhaiskasvatusopettajana työskentelevä Mlambo on kouluttautunut myös itse Healing of Memories -ohjaajaksi. Hänellä on kokemusta konfliktien ratkaisemisesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Hän kuului aikanaan kolmen nuoren naisen ryhmään, joka oli kylässään tunnettu riitojen sovittelijana.

– Jopa kirkossa pastori kääntyi puoleemme konfliktitilanteissa.

Mlambon mukaan naisten osallistuminen rauhantyöhön ei aina ole helppoa, koska afrikkalainen näkemys on perinteinen: naisten tehtävä on pestä pyykkiä, laittaa ruokaa ja siivota.

– Joskus kun tulet paikalle, aistit, että et ole toivottu. Sitten kun vain alat puhua, asiat lopulta järjestyvät tavalla tai toisella.

– Kun sinulle annetaan mahdollisuus, käytä se niin, että sinua kunnioitetaan, hän rohkaisee naisia.

Happy toimii väkivaltaa vastaan

Eteläafrikkalainen Happy Nyawose menetti aviomiehensä väkivallan uhrina. Hän on käsitellyt tätä kokemustaan Healing of Memories -työpajoissa.

Nyawose toimii nyt itse väkivaltaa vastaan. Hän työskentelee koulun rehtorina ja puhuu koululaisille väkivallan haitoista ja siitä, että väkivalta ei ole tie oikeudenmukaisuuden saavuttamiseen. Omien kokemustensa pohjalta hän tietää, mistä puhuu. Hän valistaa nuoria myös seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumeiden käytön haitoista.

– Nuorten kasvattaminen on elämäntehtäväni, Nyawose sanoo. Hän uskoo, että muutos tapahtuu nuorten kautta ja siksi hän tekee rauhantyötä juuri nuorten parissa.

Teksti: Suomen Lähetysseura

Suomen Lähetysseura on Suomen Ekumeenisen Neuvoston kumppanuusjärjestö.