Naisten ammattikoulutus luo toivoa pakolaisleireillä

Wedad iloitsee työstään kauneudenhoitajana

Wedad iloitsee työstään kauneudenhoitajana

Kursseilla opitaan myös tietokonetaitoja

Kursseilla opitaan myös tietokonetaitoja

Palestiinalaispakolaisten työllistyminen on vaikeaa Libanonissa, ja vielä vaikeampaa, jos olet palestiinalainen nainen. Ammattikoulutus avaa uusia väyliä naisille rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Libanonissa asuvilla palestiinalaisilla ei ole kansalaisuutta missään maassa. Samalla heidän työmahdollisuutensa ovat rajatut, sillä palestiinalaisten pakolaisten työntekoa on rajoitettu monilla erikoisaloilla. Esimerkiksi palestiinalaiset sairaanhoitajat voivat käytännössä työskennellä ainoastaan joko kansainvälisissä järjestöissä tai salaa libanonilaisissa sairaaloissa. Ilman virallisia työsopimuksia palestiinalaiset työntekijät ovat myös alttiita hyväksikäytölle. Libanonin väestöstä jopa yli 10 prosenttia on palestiinalaisia pakolaisia.      

Suomen Caritas yhteistyössä Englannin ja Walesin Caritas-järjestö CAFOD:n kanssa tukee naisten ammattikoulutusta Libanonissa. Caritasten tuella pakolaisleireillä toimiva palestiinalainen naistenjärjestö Association Najdeh järjestää koulutusta eri aiheissa, kuten kauneudenhoito, graafinen suunnittelu, markkinointi ja liikkeenjohto. Nyt lähes puolet kursseilta valmistuvista työllistyy kurssin päätyttyä. Koulutukseen kuuluu myös tietouden lisäämistä taloudellisista oikeuksista sekä uraneuvontaa. Naiset hyötyvät myös Najdeh-järjestön muusta työstä, kuten naisiinkohdistuvan väkivallan vastaisesta ohjelmasta sekä Oikeus työhön-kampanjasta.

Osallistujista suurin osa on palestiinalaisia naisia, jotka ovat kotoisin sekä Libanonista että Syyriasta, mutta mukana on myös syyrialaisia ja libanonilaisia naisia sekä muutamia miehiä. Palestiinalaisten pakolaisten tilanne Libanonissa on erityisen vaikea. Heillä ei ole kansalaisoikeuksia eikä monia perusoikeuksia, kuten oikeutta omistaa maata. Palestiinalaisia pakolaisia tukevan YK-järjestön UNRWA:n ylivoimaisesti tärkein tukija Yhdysvallat on äskettäin päättänyt lopettaa rahoituksen järjestölle. Päätös uhkaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja asumisoloja myös leireillä Libanonissa.    

Wedadin kertomus

33-vuotias Wedad on yksi koulutukseen osallistuvista naisista. Wedad syntyi Libanonissa ja on elänyt siellä koko ikänsä. Kuitenkaan hän ei ole koskaan saanut Libanonin kansalaisuutta. Hänen perheensä polveutuu palestiinalaisista, jotka pakenivat kodeistaan vuoden 1948 Israelin ja arabien välistä sotaa. Palaaminen on mahdotonta, ja nyt sukupolvia myöhemmin he ovat yhä pakolaisia ilman kotimaata. Wedadin aviomies on palestiinalainen, mutta syntyisin Syyriasta. Hän pakeni Libanoniin Syyrian sisällissotaa. He asuvat Burj-al-Barajnehissa, 20 000 ihmisen pakolaisleirillä Beirutista etelään. Leiri on ollut ylikansoitettu varsinkin Syyrian sodan alettua. Romahdusvaarassa olevien rakennusten välissä mutkittelevat kapeat kujat, joiden yllä risteilee hengenvaarallinen sähkökaapelien verkosto. Perheeseen kuuluu myös kolme poikaa ja tytär. 

Työttömyysaste leirillä on korkea, ja varsinkin naiset kokevat töiden hakemisen toivottomaksi. Lisäksi perinteet rajoittavat naisten työnkäyntiä kodin ulkopuolella. Puolisen vuotta sitten työnhaku ei ollut päällimmäisenä Wedadin mielessä, hän oli kotiäiti. Mutta hän päätti kuitenkin ilmoittautua kurssille opiskelemaan ihonhoitoa, meikkausta ja kampaamista. Hänen kaksi nuorempaa siskoaan ovat myös kurssilla. Wedad kokee oppineensa monia uusia taitoja, erityisesti kulmakarvojen muotoilua ja kynsienhoitoa. Wedad nauttii kauneudenhoidon opiskelusta. Hän ja siskot työskentelevät nyt kauneudenhoitajina Wedadin kotoa käsin. Heillä ei ole vielä varaa omaan salonkiin, mutta asiakasmäärä kasvaa jatkuvasti. Wedad on hyvä työssään, ja sana leviää ystävältä ystävälle. Kiirettä riittää varsinkin juhlapäivien aikaan. Yksi hänen pojistaan on vammainen, ja tienatuille rahoilla perhe voi hankkia kunnon hoitoa. Aviomiehen tulot eivät yksin riittäneet kaikkeen. Pariskunta päättää nyt yhdessä rahankäytöstä, ja mies on tyytyväinen Wedadin uudesta työstä. 

Käytännön taitojen ohella Wedad on oppinut naisten oikeuksista. Hänellä on nyt parempi suhde perheeseensä, ja hän kohtelee lapsiaan eri tavalla kuin ennen. Hän kertoo, että elämä on kirkastunut – samalla hän näyttää esimerkkiä tyttärelleen, joka oppii Wedadin työstä kotona. Jokainen tytär lähisuvussa haluaa nyt olla kauneudenhoitaja ja liittyä perheyritykseen!

 

Teksti: Suomen Caritas ry
Kuva: Association Najdeh

Suomen Caritas on Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kumppanuusjärjestö, joka toteuttaa Ekumeenisen vastuuviikon hanketta yhteistyössä SEN:n ja Filantropian kanssa.