
"Sillä ei pitäisi olla väliä, onko henkilö mies vai nainen. Sen, joka ajattelee parhaiten, tulisi olla päättävässä asemassa."
Olen Najah ja tulin Irakista Suomeen seitsemän vuotta sitten. Irakissa olin englannin kielen opettaja. Olin hyvässä yhteiskunnallisessa asemassa, ja elämääni liittyvät päätökset olivat omissa käsissäni. Elin onnellisena perheeni kanssa.
Suomessa itseluottamukseni ei ole samanlainen kuin mitä se oli Irakissa. Juureni ovat kotimaassani. Kaipaan sieltä kotiani, naapureitani, lapsuuttani, muistojani ja onnellisuuttani.
Suomessa on ollut vaikeaa löytää työtä. Sen vuoksi opiskelen nyt koulunkäyntiavustajaksi oppisopimuskoulutuksella.
Minulla on kolme lasta: poikani on 24-vuotias ja meni juuri naimisiin, tyttäreni ovat 23- ja 20-vuotiaita. Nuorimmaiseni oli lukiossa, mutta jätti sen kesken ja opiskelee nyt ammattiin. Lukio on maksuton, mutta sitä varten tarvitaan paljon asioita, joihin kuluu rahaa. Jos olisin palkkatöissä, voisin paremmin tukea lapsiani.
Minun mielestäni naiset muodostavat puolet koko yhteiskunnasta. Lisäksi he kasvattavat tulevan sukupolven. On tärkeää, että tasa-arvo toteutuu päättävissä elimissä. Sillä ei pitäisi olla väliä, onko henkilö mies vai nainen. Sen, joka ajattelee parhaiten, tulisi olla päättävässä asemassa.
Suomalaiset ovat hyviä ihmisiä, mutta jotain on nyt mennyt vikaan. Kadulla katsotaan ja puhutaan pahasti. Aiemmin nämä ihmiset olivat juoppoja, mutta nyt ihan tavalliset ihmiset tekevät sitä. Onneksi en ymmärrä kaikkea, mitä he sanovat.
Aiemmin sanoin aina perheelleni, että antaisivat ilkeiden sanojen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Emme välittäneet, mutta nyt tilanne on todella paha. Pelkään, mihin voin enää mennä lasteni kanssa, jos alamme täälläkin kohdata väkivaltaa. Jos Bagdad olisi turvallinen, menisin sinne.
Monet suomalaiset luulevat, että kaikki arabit ovat samanlaisia. Mutta me tulemme tänne, koska etsimme rauhallista elämää. Vain pieni osa ihmisistä on terroristeja ja me pelkäämme heitä myös.
Olisi tärkeää, että suomalaiset keskustelisivat asiasta esimerkiksi naapurustossaan. Erityisesti perheitä pitää kouluttaa, sillä lapset omaksuvat kielteiset asenteet kotona.