Tiedosta, tunnista, puutu – toimintaohjeet naisiin kohdistuvan väkivallan vastustajalle

Fyysisen voiman käyttäminen ei tee miehestä miestä. Kuva: NeuPaddy / PIxabay.com

Fyysisen voiman käyttäminen ei tee miehestä miestä. Kuva: NeuPaddy / PIxabay.com

Lauantaina 25.11.2017 vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Väkivallaton tulevaisuus vaatii pitkäjänteistä työtä, riittäviä resursseja ja asenteiden muutosta. Miehillä on merkittävä rooli tietoisuuden lisääntymisessä ja asennekasvatuksessa, sillä he voivat omalla toiminnallaan näyttää, että naisia alistavaa kohtelua ei tule sallia.

Haluamme rohkaista miehiä mukaan tasa-arvotyöhön, ja julkaisemme siksi Brian Iselinin 2000-luvun miehille laatiman käyttäytymiskoodin. Ohjeet julkaistiin ensimmäisen kerran vuoden 2009 Vastuuviikon aineistossa, joka käsitteli ihmiskauppaa. Päivitetyt toimintaohjeet herättelevät tiedostamaan omia asenteita ja rohkaisevat puuttumaan naisiin kohdistuvaan vähättelyyn, häirintään ja väkivaltaan.

 1. Vastustan kaikkea naisiin ja lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, oli se sitten fyysistä, henkistä, seksuaalista tai taloudellista.
 2. Puutun asiaan, jos näen miehen lähentelevän, uhkailevan tai pahoinpitelevän naista.
 3. Tiedostan, että lähisuhdeväkivalta ei ole yksityisasia. Epäillessäni väkivaltaa otan asian puheeksi ja autan avun piiriin.
 4. En kosketa puolisoani tavoilla, jotka eivät ole hänelle mieluisia. En myöskään uhkaile, estä, valvo tai vakoile häntä.
 5. Puutun asiaan, jos miespuoliset ystäväni, kollegani tai sukulaiseni puhuvat alentuvasti naisista tai halveksivat heitä.
 6. Vastustan kaikenlaista seksuaalista häirintää, esimerkiksi perään viheltämistä, ehdottelua ja luvatonta koskettamista. Lupaan puuttua asiaan, vaikka häirintään syyllistyvä olisi ystäväni, kollegani tai sukulaiseni.
 7. Tiedostan prostituution olevan haitallista ja vastustan seksin ostamista.
 8. Vastustan pornografian kuluttamista, koska se on seksuaalisen riiston muoto.
 9. En osta tuotteita, joita mainostetaan naisten vartaloilla, jos sillä ei ole mitään tekemistä itse tuotteen kanssa.
 10. Kunnioitan naispuolisia kollegoitani sekä kumppaneitani tasa-arvoisina.
 11. Tunnustan, että päätöksenteko kotona ja koko yhteiskunnassa perustuu tasaveroisuuteen ja kumppanuuteen. Tuen naisten
 12. Kannustan muita miehiä omaksumaan nämä toimintaohjeet ja elämään niiden mukaisesti. Kasvatan lapseni niiden mukaisesti.